28 maja 2020 r. Imieniny obchodzą: Augustyn, Jaromir, Wilhelm

Pogoda: Siedlce

Numer 22
28-03 czerwca 2020r.

menu

NEWS

W najnowszym wydaniu ECHA cykl artykułów poświęconych nowemu biskupowi pomocniczemu diecezji siedleckiej. Polecamy!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Rozmaitości

 
 

Zdrowie

13 maja 2020 r.

Gluten - fakty i mity

Rozmowa z lek. med. Katarzyną Świątkowską, autorką książek z cyklu „Mity medyczne, które mogą zabić”.

W ostatnim czasie obserwuje się wzrost zachorowań na choroby z autoagresji. Do nich należą m.in.: choroba Hashimoto, stwardnienie rozsiane, łuszczyca i właśnie celiakia. Ta ostatnia to jedyna choroba z autoagresji, w jakiej udało się zidentyfikować sprawcę, którym okazał się gluten. Schorzenie jest uwarunkowane genetycznie. U osób z antygenami HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 ich własny układ odpornościowy niekiedy zaczyna atakować jelita i nie tylko. Dochodzi do zapalenia oraz zniszczenia nabłonka jelitowego. Jedynym sposobem leczenia jest całkowite wykluczenie glutenu z diety. Jednak to zalecenie dotyczy wyłącznie chorych na celiakię. W przypadku osób tolerujących gluten takie podejście jest bez sensu. Pewna ilość glutenu nie szkodzi, choć lepiej nie przesadzać, tak jak ze wszystkim. Nadmiar glutenu w diecie, który znajduje się m.in. w chlebie, bułkach, makaronach i ciastkach, może powodować niekiedy rozszczelnienie jelit.

W swojej książce „Mity medyczne, które mogą zabić 3” rozprawia się Pani m.in. z glutenem. Ostatnio wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową, traktując ją jako swoiste panaceum na złe samopoczucie, najlepszy środek do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów lub uważają za element zdrowszego stylu życia. Czy słusznie?

 

Bezglutenowy biznes „kwitnie” na całym świecie i ma się coraz lepiej. Jednak, powiedzmy sobie szczerze, jest w większości napędzany żądzą zysku i żeruje na nieuzasadnionych obawach konsumentów, przynajmniej w większości przypadków. To po prostu kolejna żywieniowa moda kreowana przez celebrytów i niektórych dietetyków. Niestety, umieszczenie na etykiecie określenia „bezglutenowy” podobnie działa jak „eko”. Pomaga sprzedawać, choć większość produktów „gluten-free” czy „eko” nie jest ani trochę zdrowsza od tradycyjnych, a kosztują sporo więcej. Przecież fakt, że ludzie uczuleni na orzeszki ziemne są zagrożeni nawet zgonem po ich spożyciu, nie oznacza, że wszyscy powinni ich unikać jak ognia.

 

Dlaczego gluten okrył się taką niesławą w ciągu ostatnich lat?

 

Trudno o krótką odpowiedź. Rzeczywiście, w ostatnim czasie obserwuje się wzrost zachorowań na choroby z autoagresji. Do nich należą m.in.: choroba Hashimoto, stwardnienie rozsiane, łuszczyca i właśnie celiakia. Ta ostatnia to jedyna choroba z autoagresji, w jakiej udało się zidentyfikować sprawcę, którym okazał się gluten. Schorzenie jest uwarunkowane genetycznie. U osób z antygenami HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 ich własny układ odpornościowy niekiedy zaczyna atakować jelita i nie tylko. Dochodzi do zapalenia oraz zniszczenia nabłonka jelitowego. Jedynym sposobem leczenia jest całkowite wykluczenie glutenu z diety. Jednak to zalecenie dotyczy wyłącznie chorych na celiakię. W przypadku osób tolerujących gluten takie podejście jest bez sensu. Pewna ilość glutenu nie szkodzi, choć lepiej nie przesadzać, tak jak ze wszystkim. Nadmiar glutenu w diecie, który znajduje się m.in. w chlebie, bułkach, makaronach i ciastkach, może powodować niekiedy rozszczelnienie jelit.

 

Jakie są największy mity dotyczące glutenu?

 

Przejście na dietę bezglutenową sprawi, że schudniemy. Gluten dla wszystkich jest szkodliwy. Produkty, które go nie zawierają, są zdrowsze od innych.

 

Zdania lekarzy i dietetyków o diecie bezglutenowej są podzielone. Kto ma rację?

 

Ja jak i większość znanych mi lekarzy kierujemy się zasadami „medycyny opartej na faktach”. To oznacza bazowanie na źródłach pochodzących z badań publikowanych w recenzowanych źródłach. Nie chodzi więc o czyjąś „rację” tylko o dowody naukowe, na których się opieramy.

 

Przy jakich dolegliwościach rzeczywiście powinniśmy zrezygnować z glutenu?

 

Jak już wspomniałam, w przypadku celiakii potwierdzonej badaniami jest to bezwzględnie konieczne. Jednak istnieje grupa ludzi niechorujących na celiakię, ale cierpiących na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Latami cierpią z powodu różnych dolegliwości, które potrafią minąć „jak ręką odjął”, kiedy znacznie ograniczą gluten. Niestety, jedyną dostępną metodą diagnostyczną jest próba eliminacji glutenu z diety i baczna obserwacja stanu zdrowia.

 

W ostatnich latach artykuły gluten-free stały się dostępne niemal w każdym sklepie. Tymczasem wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone. Jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

 

Gluten różni się od innych białek pod wieloma względami. Jest mocny, lepki, rozciągliwy, a co za tym idzie - trudny do podrobienia. Żeby produkt nie smakował jak kartonowe pudełko, trzeba gluten czymś zastąpić. Nierzadko „chemią”. Produkty bezglutenowe często zawierają sporo przetworzonych, tuczących, łatwo przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów. W największym badaniu tego typu w Australii naukowcy niedawno sprawdzili 3,2 tys. produktów spożywczych pod kątem walorów zdrowotnych. Artykuły bezglutenowe wypadły fatalnie.

 

Dziękuję za rozmowę.

MD

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Nowy biskup pomocniczy diecezji siedleckiej


W święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła, 1 czerwca, o 11.00, w katedrze siedleckiej będą miały miejsce święcenia biskupie ks. kan. Grzegorza Suchodolskiego. Msza św. będzie transmitowana przez Radio Podlasie i TV Trwam.

FOTOGALERIA

Bursa w nowej odsłonie


Potrzeba jest nie tylko matką wynalazków, ale też matką remontów - zauważa ks. Mariusz Świder, dyrektor Bursy im. św. Stanisława Kostki w Siedlcach. Wyjaśnia, iż pomysł prac remontowo-adaptacyjnych dojrzewał długo, a ich przeprowadzenie podyktowane było m.in. koniecznością dostosowania pomieszczeń do obowiązujących norm bezpieczeństwa. [Więcej w bieżącym wydaniu ECHA].

PATRONAT "ECHO"


​V Diecezjalna Pielgrzymka Kobiet
Już po raz piąty w sanktuarium bł. Męczenników Podlaskich w Pratulinie odbędzie się Diecezjalna Pielgrzymka Kobiet. Tym razem w centrum uwagi będą kobiety jako bohaterki codzienności.
więcej »
Eurosong 2020
Do młodzieży i dzieci, którzy chcieliby pochwalić się swoim talentem wokalnym, skierowany jest III Przegląd Piosenki Optymistycznej „Eurosong 2020”.
więcej »
Stawimy się przed tronem Matki Bożej… sercem
W dniach 5-6 czerwca do jasnogórskiego sanktuarium przybędą wraz z diecezjalnymi moderatorami członkowie i zelatorzy Żywego Różańca, by - jak co roku - zawierzyć Kościół i świat opiece Matki Bożej.
więcej »
 

POLECAMY


Godzina Święta ze św. Janem Pawłem II
Jedną z najpiękniejszych praktyk nabożeństwa do Najświętszego Serca Jezusa jest Godzina Święta.
więcej »
W intencji zadośćuczynienia
Do odmawiania modlitwy różańcowej Maryja zachęcała w wielu swoich objawieniach, zaś fatimskim pastuszkom powiedziała, że w trosce o zbawienie grzeszników obrażających Jego Matkę Jezus pragnie ustanowić nabożeństwo do Jej Niepokalanego Serca.
więcej »
 

SONDA

 

Czy istnieje recepta na wychowanie?

najważniejsza jest miłość do dziecka i mądrość w jej okazywaniu

liczy się konsekwencja i spójne spojrzenie rodziców

trzeba dbać o emocjonalną więź z dzieckiem, jakość wspólnie spędzanego czasu

lepiej polegać na intuicji

nie ma recepty na sukces wychowawczy



LITURGIA SŁOWA


Czwartek
Czytania:
;
Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR